Video’s

Bekijk hier inspirerende voorbeeldfilmpjes van motiverende gespreksvoering bij Gewoon Gaaf. Lees meer over Motivational Interviewing.

1. Hoe kun je de overgang naar Gewoon Gaaf ter sprake brengen?
De moeder staat open voor een overgang naar Gewoon Gaaf voor haar derde kindje

2. Hoe kun je de overgang naar Gewoon Gaaf ter sprake brengen?
Deze moeder schrikt. Ze heeft weerstand tegen de overgang naar de nieuwe methode voor haar derde kindje en ziet op tegen het korte terugkominterval. De mondzorgverlener neemt de weerstand weg.

3. Hoe leg je uit dat de ouder verantwoordelijk is voor het kindergebit?
De moeder legt de verantwoordelijkheid voor het gebit bij haar dochter. In dit gesprek stuurt de mondzorgverlener aan op gedragsverandering in de vorm van dagelijks napoetsen.

4. Hoe leg je uit dat fluoridebehandelingen en sealants bij Gewoon Gaaf niet meer standaard bij het behandelprotocol horen, maar op indicatie van risico gebeuren?
Deze moeder is verbaasd dat haar zoon geen fluoridebehandeling krijgt en dat zijn tanden niet worden geseald. Dat gebeurde toch altijd? De mondzorgverlener neemt weerstand weg.

5. Hoe stimuleer je mondhygiënegedrag bij een puber?
Deze toegankelijke puber denkt dat ze haar gebit goed verzorgt. Ze baalt dat ze een gaatje heeft. De mondzorgverlener stimuleert haar mondzorggedrag vol te houden en het nóg beter te gaan doen.

6. Hoe maak je contact met een puber?
De informatie die de mondzorgverlener geeft doet de ‘niets’. Er is geen contact. Te zien is hoe de mondzorgverlener contact maakt met de puber. Als het contact er eenmaal is, kan de mondzorgverlener de puber wel bereiken en stimuleren meer zijn best te doen bij de verzorging van zijn gebit.

Praktijkimpressie Gewoon Gaaf
Deze film toont een praktijkimpressie van een tandarts die mee deed aan het gewoon gaaf onderzoek van Erik Vermaire.  Deze film is bedoeld om mondzorgverleners die een Gewoon Gaaf-methode willen uitvoeren te inspireren. Aangegeven wordt welke mondzorgverlener belast kan zijn met de stappen van de Gewoon Gaaf-methode. De preventie-assistent kan een belangrijk deel van het Gewoon-Gaaf gesprek voor zijn/haar rekening nemen. In deze film wordt voorgelicht, zoals is uitgevoerd in het onderzoek waarop dr. Erik Vermaire promoveerde. Op deze wijze waren prachtige resultaten haalbaar: tot 70% minder caviteiten.