25.000ste poetsles Hou je mond gezond!

26-10-2016

Dinsdag 25 oktober gaf mondhygiënist Lisette van der Harst de 25.000ste poetsles Hou je mond gezond! De leerlingen van de groepen 3 van basisschool KBs de Regenboog in Woerden waren de gelukkigen. De kinderen van juffen Marieke van der Plasse, Sandra Groenendijk en Miranda van der Meer kregen een bijzondere les over mondverzorging. De kinderen hingen aan de lippen van de mondhygiënist, die hen op een luchtige manier kennis bijbracht over de mond en het gebit, tandenpoetsen, gaatjes en de zeven eet- en drinkmomenten.

Gezond gebit op jonge leeftijd maatgevend voor toekomst
Het onderwijsproject ‘Hou je mond gezond!’ is geïnitieerd en ontwikkeld door het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid. Wie op jonge leeftijd een gezond gebit heeft, houdt dat vaak ook zo. Een gezond gebit heb en houd je door twee keer per dag goed je tanden poetsen met fluoridetandpasta en niet meer dan zeven keer per dag te eten en drinken. Lisette van der Harst: “Ik ben er trots op dat ik namens onze beroepsgroep 25.000ste les mocht geven. Fantastisch dat ik een positieve bijdrage mocht leveren aan de aandacht voor mondgezondheid van kinderen en hun ouders.”

Project succesvol dankzij vrijwillige mondzorgverlener
Mariëlle Nap, projectleider Hou je mond gezond!, is er trots op dat al 750.000 kinderen kennis over de mond en het gebit is bijgebracht en een niet te vergeten poetservaring heeft gekregen. Evenzoveel ouders zijn geïnformeerd over het belang van goed tandenpoetsen. “Ik weet dat kinderen nog lang over een poetsles napraten! Zo’n witte jas in de klas maakt echt indruk en die ervaring komt ook naar huis.” Dit succes konden we alleen bereiken dankzij de enthousiaste inzet van duizenden vrijwillige tandartsen, mondhygiënisten, (preventie)assistenten, studenten en GGD-medewerkers. En onze partner elmex die vele duizenden tandenborstels en tubetjes tandpasta beschikbaar stelde.”

Cariës en tanderosie terugdringen
Doel van het lesproject is het bevorderen van een gezonde mond door het terugdringen van cariës (gaatjes) en tanderosie en het stimuleren van tandartsbezoek. Ook wil het Ivoren Kruis bij kinderen van peuterspeelzalen en basisscholen bewustwording creëren van de eigen invloed op de (mond)gezondheid. Kinderen die de juiste houding, kennis en vaardigheden aanleren om hun gebit en mond goed te verzorgen, zijn ook vaardiger in preventie en zelfzorg bij het voorkomen van ernstiger vermijdbare ziektes.

Slechte kindergebitten
De verslechterde situatie van de kindergebitten in ons land was in 2009 de aanleiding voor de ontwikkeling van het project. Gebleken was dat 25% van de kinderen in Nederland zijn tanden niet of slecht poetst. Uit het Signalement Mondzorg 2013 van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) blijkt verder dat 41% van de 5-jarige kinderen gaatjes heeft in het melkgebit. 25% van de 5-jarigen uit de lage SES-groep heeft dagelijks meer dan 7 eet- en drinkmomenten en veel kinderen komen niet of te laat bij de tandarts. Ouders kunnen hun kinderen al vóórdat ze twee jaar zijn meenemen naar de mondzorgpraktijk. Veel ouders weten niet dat een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist is opgenomen in de basisverzekering en dus voor kinderen tot 18 jaar gratis is. Meer informatie over het onderwijsproject is te vinden op www.houjemondgezond.nl.