Geplubiceerd op: 24 april 2023

Het WHO-rapport ‘Global Oral Health Status Report’  schetst een helder beeld van de prevalentie van mondaandoeningen en bevat gegevens van 194 landen. Eind 2022 publiceerde de World Health Organization (WHO) de nieuwe uitgave. De vorige uitgave hiervan was bijna twintig jaar geleden. 

De gegevens uit het rapport zijn gebaseerd op de meest recente resultaten van het Global Burden of Disease project, het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek en globale enquêtes van de WHO. Naar aanleiding van de data is vastgesteld dat circa de helft van de wereldbevolking – 3,5 miljard mensen – een mondaandoening heeft, en dat driekwart hiervan leeft in een land met een laag of gemiddeld inkomen. Daarnaast wordt duidelijk dat de ziektelast van mondaandoeningen zwaarder is dan die van niet-overdraagbare ziektes zoals psychische stoornissen, diabetes of kanker. Bovendien is deze last de afgelopen dertig jaar substantieel zwaarder geworden door de beperkte toegankelijkheid van preventie en behandeling.

“Mondgezondheid is lange tijd wereldwijd verwaarloosd, maar veel mondaandoeningen kunnen voorkomen of behandeld worden met de kosteneffectieve maatregelen die in dit rapport worden beschreven,” zegt dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van het WHO, in een persbericht. “De WHO streeft ernaar om begeleiding en ondersteuning te bieden aan landen zodat iedereen, waar hij ook woont en wat hij ook verdient, de kennis en handvatten heeft om goed te zorgen voor zijn tanden en mond en de toegang heeft tot preventie en zorg wanneer hij die nodig heeft.”

Volgens het rapport zijn dit wereldwijd de meest voorkomende mondaandoeningen: cariës, ernstige parodontitis, tandverlies en mondkanker. Data geven aan dat naar schatting 2,5 miljard mensen lijden aan onbehandelde cariës, wat het de vaakst voorkomende aandoening maakt. Van ernstige parodontitis wordt geschat dat het ongeveer 1 miljard mensen wereldwijd treft. Jaarlijks wordt er een verbluffend aantal van 380.000 nieuwe gevallen van mondkanker geconstateerd.

Lees het volledige artikel op Dental-Tribune.com

Dit rapport is zowel waardevol voor beleidsmakers als voor belanghebbenden die goede en toegankelijke mondzorg op de kaart willen zetten in hun eigen regio.