Geplubiceerd op: 14 juni 2023

‘Breng tandartszorg terug in de basisverzekering, want mondzorgmijding zorgt voor méér kosten’

Woensdag 14 juni 2023 overhandigen Dokters van de Wereld en de FNV het ‘Zwartboek Mondzorg’ aan de Tweede Kamer in Den Haag. Daarin staan getuigenissen van mensen die mondzorg mijden vanwege de hoge kosten. „Zo laten we zien dat er een groot landelijk probleem is, waarvoor een grootschalige en structurele oplossing nodig is”, zegt Hendrik Verschuur, voorzitter van hulporganisatie Dokters van de Wereld.

Sinds 2006 wordt mondzorg voor volwassenen niet meer vergoed, vanwege oplopende zorgkosten. „Bij de tandarts komt marktwerking in de zorg én de koopkrachtcrisis, waar we ons als FNV beiden mee bezig houden, samen”, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV.

Een enquête onder 28.000 FNV-leden in september vorig jaar liet zien dat 18 procent van de ondervraagden minder naar dokter en tandarts ging. Een recente enquête onder 5000 FNV-leden toont aan dat onder bijna 65 procent van de respondenten de zorgkosten een financieel probleem zijn. 17 procent gaf aan dat de gezondheidsklachten erger worden door het vermijden; bij gebitsproblemen is dat zelfs 26 procent. „En dat zijn voornamelijk werkende mensen. Misschien dat je nu al kunt stellen dat de zorg ontoegankelijk ís voor lage inkomens en sommige groepen.”

Positie in samenleving

De partijen stellen dat mondzorg opnemen in het basispakket goedkoper is dan voortzetting van het huidige mondzorgbeleid. „Verwaarloosde mondzorg kan leiden tot fysieke en mentale klachten, waarvan de zorgkosten wél door het zorgstelsel worden vergoed.”

Jong schetst dat het hebben van gebitsproblemen doorwerkt op je positie in de samenleving. „Wanneer je vaak pijn hebt, heeft dat negatieve effecten op je leven. Een rot gebit helpt bovendien niet bij het vinden en behouden van een baan. We weten dat als volwassenen niet naar de tandarts gaan, hun kinderen dat uiteindelijk óók niet doen.” Volgens haar moet er worden gekeken waar de maatschappelijke baten terechtkomen. „Met het weghalen van mondzorg uit het basispakket is niet gekeken naar wat het de samenleving kost aan negatieve effecten. De problemen komen nooit terecht bij de mensen die het kunnen betalen.”

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid stelde eind 2022 in antwoorden op Kamervragen over de toename van het aantal mensen dat de tandarts mijdt om financiële redenen, dat hij geen plannen heeft mondzorg op te nemen in het basispakket.

 

Gratis

In een mobiele behandelunit, die woensdag geplaatst wordt nabij de Tweede Kamer in Den Haag, zal de Voorburgse tandarts Mahdi Khalilzada patiënten behandelen voor wie de tandartszorg te duur is geworden. Gratis. „Tandzorg is geen luxe, maar een basisrecht. Waarom kun je als verzekerde wel met oorpijn, maar niet met kiespijn naar een arts?”

Lees het volledige artikel op AD.nl

(bron: AD.nl)