Geplubiceerd op: 20 juni 2023

RVS voorstander van mondzorg in basispakket: “Het scheelt op den duur een hoop geld”

De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) pleit voor een drastische omslag van het zorgstelsel.  Het advies van RVS is op 19 juni 2023 gepresenteerd. De RVS, een van de belangrijkste kabinetsadviseurs, concludeert dat door het huidige zorgstelsel de zorg vastloopt en roept de overheid op tot ‘groot onderhoud’. In het advies staan drie grote veranderingen voorgesteld die de zorg voor iedereen toegankelijk houden.

De raad is voorstander van tandheelkundige zorg in het basispakket: het scheelt op den duur een hoop geld. “Dit illustreert het gegeven dat we een hoop dingen niet doen omdat het nú te veel geld kost. Terwijl het op de lange termijn veel meer kost.”

Mondzorg in het basispakket haalt daarnaast onduidelijkheid weg. “Mondzorg voor kinderen zit nog wel in het pakket, maar mensen geloven het gewoon niet en zijn bang voor tóch een rekening”, zegt Bussemaker. „Het gevolg is dat nu vele generaties kinderen opgroeien met een slecht gebit, en dat kun je op latere leeftijd nooit meer rechtzetten.” (bron: AD)

Ivoren Kuis onderschrijft het advies van de RVS: “Het Ivoren Kruis ziet het als noodzaak om de mondzorg in de basiszorgverzekering  op te nemen om de zorg voor iedereen toegankelijk te maken.” Lees meer hierover in het eerder verschenen interview met voorzitter Ivoren Kruis, Albert Feilzer (Dental Tribune).

Ook Dokters van de Wereld en de FNV deden onlangs een oproep aan de Tweede Kamer.