Geplubiceerd op: 9 november 2021

Het Ivoren Kruis wil naast poetslessen op scholen ook gaan inzetten op kennisoverdracht naar de jeugd. Daarin heeft het Ivoren Kruis in Basisschool Het Vogelnest in Bodegraven een fijne partner gevonden om een try-out te doen om dit te bereiken. Deze basisschool heeft gezond leven hoog op het educatieprogramma staan en in dit experiment gaan we de ervaringen uitwisselen en met name kijken welk bestaand materiaal van het Ivoren Kruis voldoet en waar er eventueel nog behoefte aan is, zodat we voor het basisonderwijs meer kunnen bieden.

Basisschool Het Vogelnest in Bodegraven is dit schooljaar gestart met het concept Gezonde School. Onder dit concept vallen vele aspecten, deze school heeft gekozen voor de thema’s voeding en beweging. Er zijn afspraken gemaakt over welk eten en drinken de kinderen mogen nuttigen in de pauze en wat voor traktaties er zijn toegestaan als een kind jarig is.

Bij voeding hoort ook mondgezondheid. In samenwerking met het Ivoren Kruis hebben alle groepen les gekregen over wat een gezonde mond betekent en welke voeding daar het beste bij past. De lessen zijn met de school aangepast aan de verschillende leeftijdsgroepen. Zo is er een doorgaande lijn in lessen ontstaan voor de groepen 1 t/m 8. Vooral de lessen met de proefjes die laten zien wat bepaalde voedingsstoffen met het gebit/het glazuur doen, waren voor de kinderen verrassend. Via de website van het Ivoren Kruis project ‘Hou je mond gezond!’ zijn de lesmaterialen verzameld. De werkbladen en proefjes zijn uitgekozen om op een speelse manier de kinderen kennis te laten maken met hun mondgezondheid. De centrale boodschap van mondgezondheid is meer dan alleen de poetsles, maar vooral de kinderen bewust te maken hoe om te gaan met de mondgezondheid.

Nog niet alle kinderen gaan structureel naar een tandarts of krijgen de juiste gebitsverzorging vanuit huis mee. Het is daarom goed dat er initiatieven als deze ontstaan. Zo leren de kinderen al op jonge leeftijd hoe belangrijk een goede verzorging van het gebit is, in combinatie met gezonde voeding. Hier zullen zij ook op latere leeftijd nog de voordelen van ondervinden en dat zal een preventieve werking hebben. Gezond begint in de mond!

Terug