Geplubiceerd op: 29 november 2021

 

Het onderzoeksproject Gezonde Peutermonden van het lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg van Hogeschool Utrecht heeft de RAAK-publieksprijs gewonnen. De prijs werd uitgereikt op het SIA RAAK-congres 2021, als onderdeel van de verkiezing van beste projecten in praktijkgericht onderzoek.

Met Gezonde Peutermonden wordt door de onderzoekers ingezet op een nieuwe manier om gaatjes bij peuters terug te dringen. Op negen consultatiebureaus in Nederland voorziet een mondzorgcoach ouders van baby’s en peuters vanaf de doorbraak van de eerste melktand van preventieve mondzorgadviezen op maat. Doordat het consultatiebureau een bezoektrouw van >95% heeft biedt dit de unieke mogelijkheid om vrijwel alle kinderen met regelmatige interval te zien en gezond mond- en voedingsgedrag te introduceren voordat ongezond gedrag al aangeleerd is. De gebruikte methode is gebaseerd op het Gewoon Gaaf programma en biedt extra handvatten voor de mondzorgprofessional om het gesprek met ouders van de allerkleinsten aan te gaan.

Tijdens het digitale SIA-congres kreeg het projectteam de prijs uitgereikt, waarmee zij naast de eer ook 2.500 euro opstrijken. Het prijzengeld willen de onderzoekers steken in een webinar en een nascholingsprogramma voor (mond)zorgprofessionals.


Mondgezonde toekomst

Jurylid Jalbert Kuijper roemde het grote bereik van Gezonde Peutermonden tijdens het uitreiken van de prijs. Onderzoeker Peggy van Spreuwel: “Het winnen van de publieksprijs geeft aan wat voor impact we hebben gemaakt met Gezonde Peutermonden. Super dat onze nominatie en stemoproep door alle beroepsverenigingen gedeeld is en dat zoveel mensen hebben gestemd op ons. Met deze prijs kunnen we nog meer kinderen helpen op weg naar een mondgezonde toekomst.”
Terug