Geplubiceerd op: 2 november 2021


Het onderzoeksproject Gezonde Peutermonden van Peggy van Spreuwel  (Lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg, Hogeschool Utrecht en Sectie Maatschappij en Mondgezondheid, ACTA) behoort tot één van de zes kanshebbers op de SIA RAAK-award voor beste praktijkgerichte onderzoek .

Lees meer op regieorgaan-sia.nl

Met Gezonde Peutermonden wordt door de onderzoekers ingezet op een nieuwe manier om gaatjes bij peuters terug te dringen. Op negen consultatiebureaus in Nederland voorziet een mondzorgcoach ouders van baby’s en peuters vanaf de doorbraak van de eerste melktand van preventieve mondzorgadviezen op maat. Doordat het consultatiebureau een bezoektrouw van >95% heeft biedt dit de unieke mogelijkheid om vrijwel alle kinderen met regelmatige interval te zien en gezond mond- en voedingsgedrag te introduceren voordat ongezond gedrag al aangeleerd is. De gebruikte methode is gebaseerd op het Gewoon Gaaf programma en biedt extra handvatten voor de mondzorgprofessional om het gesprek met ouders van de allerkleinsten aan te gaan.

Hoofdonderzoeker Peggy voelt zich gevleid door de nominatie. “Het project loopt al een tijdje en dan geeft zo’n nominatie een extra stimulans”.  Met het te winnen prijzengeld willen de onderzoekers inzetten op kennisdisseminatie voor zowel (mond)zorgprofessionals als ouders. De ontwikkelde materialen zullen worden geüpdatet en beschikbaar komen voor het werkveld via de website, daarnaast wordt er gewerkt aan een webinar en een nascholingsprogramma. Met de lancering van het Instagramaccount @gezondepeutermonden wordt ingezet op het bereiken van de ouders met betrouwbare informatie over mondgezondheid van baby’s en peuters.

Naast de juryprijs maakt Gezonde Peutermonden ook kans op Publieksprijs. Stemmen is nog mogelijk via https://app.sli.do/event/dfaijepb/live/polls
De winnaars worden op 25 november bekend gemaakt op het SIA RAAK congres.

Terug