Jaarcongres Ivoren Kruis 2024 ’10 jaar Gewoon Gaaf’

Gewoon Gaaf bestaat dit jaar 10 jaar. Het congres van het Ivoren Kruis op 20 april 2024 staat in het teken van deze preventiemethode. Meld je op tijd aan want er zijn maximaal 400 tickets beschikbaar! Deelname is gratis voor leden van het Ivoren Kruis. Niet-leden betalen € 295,- voor deelname.

Programma

Voorafgaand aan het congres is van 9.30-10.30 de ALV met de jaarrekening. Alleen toegankelijk voor leden

Het jaarcongres vindt plaats van 11.00 tot circa 17.45 uur, incl. borrel. Het hele programma staat onder leiding van dagvoorzitter Albert Feilzer.  

09.30-10.30 ALV voor leden
10.30-11.00 koffie en inloop congresdeelnemers
11.00-11.15 Introductie congres door Ivoren Kruis voorzitter Albert Feilzer
11.15-11.55  Jaap Seidell
11.55-12.40 Jette Christiansen
12.40-13.00 Uitreiking PreventiePrijs 2024
13.00-14.00 Lunch en bezoeken stands
14.00-15.00 Pauline Dekker
15.00-15.20 Pauze
15.20-16.00 Lina Jasulaityte
16.00-17.00 Arie Hoeksema
17.00-17.45 Netwerkborrel
17.45 Diner (inschrijven voor 1 april, kosten 50,00)

 

Opening en lezing  Jaap Seidell 

Voeding en mondgezondheid

Vaak beperkt de informatie over voeding en mondgezondheid zich tot suikers en zuren als ongunstige invloeden en fluoride als gunstige. Maar calcium, vezel, eiwit en fosfor zijn  ook belangrijk. Daarnaast heeft voeding effecten op systemische laaggradige inflammatie en het immuunsysteem hetgeen invloed kan hebben op de mondgezondheid. Met name mensen met beperkte kennis, vaardigheden, tijd, geld en mogelijkheden vinden het lastig een gezonde voeding te kiezen. Hoe kan de tandarts daarbij helpen?

Jaap Seidell

Keynote spreker Jette Christiansen 

History and principles of the Nexø Method. Denmark today

We kunnen met trots meedelen dat de grondlegger van Gewoon Gaaf, Jette Christiansen, voormalig tandarts en chef-de-Clinique in Nexø  de keynote spreker is tijdens het Ivoren Kruis Jaarcongres 2024. De cariespreventiemethode Gewoon Gaaf is gebaseerd op de Nexø-methode. Nexø is een stadje in Denemarken waar met succes werd ingezet op individuele preventie voor kinderen van 0-18 jaar op basis van risico-inschatting.

Jette Christiansen

Uitreiking PreventiePrijs 2024 

Samen met Dental Tribune daagden we je uit om in 500 woorden te beschrijven welke mooie preventie-initiatieven je hebt ontwikkeld, om zo mee te dingen naar de PreventiePrijs 2024. Op deze oproep ontvingen we van 14 inzenders 19 inzendingen. Eén inzender droeg twee initiatieven aan en een ander zelfs vijf. Daar zaten heel mooie en creatieve ideeën bij. De initiatieven gaan over creatieve voorlichting direct aan de stoel, complete preventieprogramma’s en multimediale projecten met de inzet van bijvoorbeeld video en apps.

De drie genomineerde zijn nu bekend. Lees verder

De preventieprijs wordt mede mogelijk gemaakt door onze partner Colgate.

Spreker Pauline Dekker 

Gewoon Gaaf en motiverende gespreksvoering kunnen niet zonder elkaar

Pubers of wie dan ook motiveren tot gezond mondgedrag is makkelijker gezegd dan gedaan. Pauline Dekker ervaarde, als longarts, dat op een belerende toon de boodschap brengen (in haar geval ‘stop met roken’) geen enkel gunstig effect had (behalve dat sommige patiënten snel een andere longarts zochten …)
Het tij keerde toen zij in contact kwam met de motiverende gesprekstechniek; wat een verademing: nooit meer ruzie of gedoe in de spreekkamer en veel meer resultaat.
Tijdens de lezing van Pauline Dekker wordt aandacht besteed aan motiverende gespreksvoering. De deelnemers leren hoe ze patiënten kunnen motiveren tot gezond mondgedrag.
De lezing bestaat uit zowel een theoretisch als praktische onderdeel. Actieve inbreng gewenst! Er worden casussen besproken en er wordt geoefend met motiverende gespreksvoering.

Pauline Dekker

Spreker Lina Jasulaityte 

Hoe pas je Gewoon Gaaf toe bij kinderen met gecaviteerde cariëslaesies?

Gewoon Gaaf en individuele preventie stoppen niet wanneer er caviteiten worden vastgesteld. Juist dan wordt de preventieve begeleiding geïntensiveerd met effectieve communicatie en met een meer gedetailleerde uitleg van de ziekte cariës. Er wordt gezocht hoe onderliggende oorzaken en gedragspatronen die tot ziekte leiden gewijzigd kunnen worden. Tegelijkertijd wordt er per aangetast element gekeken welke ondersteuning noodzakelijk is om pijn en ontsteking te voorkomen. In het melkgebit kan men denken aan het gebruik van het NRCT-concept, de ART-methode en Hall-kronen. In het blijvend gebit worden plastische restauraties gebruikt. Er wordt gestreefd over- en onderbehandeling te voorkomen terwijl de cariësontwikkeling bij het kind gestopt wordt.

Lina Jasulaityte

Spreker Arie Hoeksema 

Gewoon Grijs Gezond

Daar waar nu voor de jongste groep ‘Giga Gaaf’ of ‘Gewoon Gaaf’ wordt uitgedragen als het ideale concept voor de mondzorg voor de jeugd, vraag ik op het einde van dit congres de aandacht voor de ouderen in de kraamkamer van de geriatrie met deze presentatie Gewoon Grijs Gezond.

Met name ouderen boven de 70 jaar hebben een vergroot risico om morgen of later in hun leven als kwetsbare patiënt geboren te worden. Als mondzorgprofessionals moeten we deze transitie beter leren begrijpen en klaar staan wanneer het mondzorgplan van cure naar care moet veranderen. Oftewel op hoge leeftijd ook ‘De Mond Niet Vergeten’ en gaan werken aan een gezonde levensloopbestendige grijze mond.

Arie Hoeksema

Ontmoeting

Tussen de programmaonderdelen is de ruimte om met vakgenoten te spreken en je te laten informeren door onze partners. Na afloop van het congres is er een netwerkborrel. Omdat wij het gezellig en leerzaam vinden om nog wat langer te kunnen praten, organiseren we na afloop van het congres een diner.

Datum en locatie

Zaterdag 20 april 2024 | 11.00 – 17.45 uur, incl. borrel
Jaarbeurs Utrecht, Juliana Congreszaal
De Juliana Congreszaal ligt naast Utrecht CS. Ook zijn er voldoende parkeerplekken.

Aanmelden

Mis het niet, want er zijn maximaal 400 tickets beschikbaar! Deelname is voor leden van het Ivoren Kruis gratis (bij een praktijklidmaatschap geldt gratis deelname voor max. 2 personen).
Niet-leden betalen € 295,- excl. btw. Klik hier voor aanmelden
Na aanmelding kun je je kosteloos afmelden tot 1 maand voorafgaande aan het evenement. Bij no-show hanteren wij een no-show fee van €50,- exclusief btw.

Diner

Na afloop (vanaf 17.30 uur) is in de Jaarbeurs een netwerkdiner: een vegetarisch 3-gangen diner met koffie/thee en 2 drankjes voor € 50,-. Dit bedrag dient vooraf te worden betaald, de factuur volgt twee weken voor het congres per mail. Je kunt je voor het diner aanmelden via het aanmeldformulier.

Blijf op de hoogte

Volg je Ivoren Kruis al op social media?
Wil je up-to-date blijven? Volg dan Ivoren Kruis op social media via X (voorheen Twitter), Facebook en LinkedIn!