Jaarcongres Ivoren Kruis 2025 ‘Cariës een ziekte!’

Op zaterdag 12 april vieren we bij ACTA in Amsterdam dat het Ivoren Kruis 115 jaar bestaat! Onder de titel Cariës een ziekte! belooft het een dag te worden vol inzichten over mondgezondheid en de aanpak van cariës. Als keynote speaker komt Prof. dr. Rodrigo Giacaman  over vanuit Chili. Hij is een internationaal erkend expert in de cariologie en deelt unieke onderzoeksresultaten. Hij zal een voordracht houden over het onderscheiden van hoog- en laag cariësrisico op basis van speekseldiagnostiek. Naast Rodrigo Giacaman zijn er veel andere sprekers. Zie onderstaand het volledige programma. De dag wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Programma

10.30 Inloop congres
11.00 Opening & terugblik op 115 jaar Ivoren Kruis. Prof. Dr. Albert Feilzer, dagvoorzitter
11.20 Terugblik op ontwikkelingen in fluoride advisering. Em. Prof. dr Cor van Loveren.
11.40 Richtlijn: ontnemen prikkel voor zelfstandig denken of anker voor protocollair werken? Onno Hofman
11.55 De praktijk van de mondhygiënist door de jaren heen. Ellen Bol.
12.10 Keynote lecture 1: Dentists at Home; Preventing Caries from an Early Age. Prof. dr Rodrigo Giacaman.
12.50 Lunch en bezoek stands
13.40 Partners’ pitch: Haleon pitch over de NL Dental Health Barometer en KNMT over het GebitsGroeiboekje
14.00 Keynote lecture 2: Beyond a Simple Fluid: How Saliva Reflects Diet and Caries Risk. Prof. Rodrigo Giacaman.
14.30 Mondzorg in de wijkverpleging: Case report over een cliënt met diabetes en ongezonde mond. Uilkje van der Schaaf.
15.00 Pauze
15.20 GigaGaaf-to-go!, onderzoek en implementatie in Flevoland. Dr. Annemarie Schuller & Helma Ario Soeriowardojo.
15.50 Wetenschap is toch ook maar een mening? Dr. Wil van der Sanden.
16.00 Afsluiting
16.30 Borrel

Aanmelden

Tandartsen, mondhygiënisten, (preventie)assistenten, andere zorgprofessionals en studenten zijn van harte uitgenodigd om op het jaarcongres aanwezig te zijn. Deelname is voor leden van het Ivoren Kruis gratis (bij een praktijklidmaatschap geldt gratis deelname voor max. 2 personen). Nog geen lid van het Ivoren Kruis? Kies voor een lidmaatschap. Niet-leden betalen € 295,- excl. btw.

KLIK HIER VOOR AANMELDEN

Meld je op tijd aan want er zijn maximaal 250 tickets beschikbaar! Deelname is gratis voor leden van het Ivoren Kruis. Voorafgaand vindt de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van het Ivoren Kruis plaats.

PE-punten: Voor deelname aan het Ivoren Kruis congres worden 3,5 KRT-punten en 4 KRM-punten toegekend.

Sprekers uitgelicht

Terugblik op ontwikkelingen in fluoride advisering
Em. Prof. Dr. Cor van Loveren

Tijdens deze presentatie neemt Cor van Loveren ons mee in de geschiedenis van het Nationaal Fluoride Advies, dat vijftig jaar geleden onder leiding van het Ivoren Kruis tot stand kwam. Hij bespreekt de wetenschappelijke ontwikkelingen en aanpassingen die steeds opnieuw aanleiding gaven tot herziening van het advies. Dit heeft geleid tot een uniek en flexibel fluorideadvies dat aansluit bij individuele behoeften en verschilt van andere Europese adviezen.

Richtlijn: ontnemen prikkel voor zelfstandig denken of anker voor protocollair werken?
Onno Hofman

Als deelnemer van ontwikkeling van richtlijnen ( jeugd en gebitsslijtage), hoofdvisiteur bij KNMT en lid van SGIM gaat Onno Hofman graag met de zaal in gesprek hoe met richtlijnen om te gaan in bijvoorbeeld het patiëntendossier en wat er gebeurt als dit achterwege blijft. Wat is de rol van de zorgverzekeraar?

De praktijk van de mondhygiënist door de jaren heen.
Ellen Bol

Ellen Bol is mondhygiënist sinds 1978 en Bachelor of Health sinds 2009. Als net afgestudeerde mondhygiënist begonnen bij de jeugdtandverzorging, via de algemene praktijk naar een vrije vestiging in 1986, met als laatste stap naast haar praktijk vanaf 2010 de functie van directeur bij NVM-mondhygiënisten. Sinds 1 februari is Ellen Bol met pensioen, maar ze blijft actief in de mondzorg en kan bevlogen vertellen over ‘De praktijk van de mondhygiënist door de jaren heen’.

Keynote lecture 1: Significant caries reduction in 2-year-olds through home visits shortly after birth.
Keynote lecture 2: Differences is Saliva of high vs low risk caries patients.
Prof. dr. Rodrigo A. Giacaman Sarah

Als internationaal erkend expert in de cariologie zal Rodrigo Giacaman Sarah tijdens zijn keynote
lezing ingaan op het significant verminderen van cariës bij tweejarigen door middel van
huisbezoeken kort na de geboorte. Daarnaast presenteert hij zijn unieke onderzoeksresultaten over de verschillen in speeksel tussen patiënten met een hoog en laag cariësrisico. Zijn vernieuwende inzichten bieden waardevolle perspectieven voor de preventie en behandeling van cariës.

Mondzorg in de wijkverpleging: Case report over een cliënt met diabetes en ongezonde mond
Uilkje van der Schaaf

Als wijkverpleegkundige bespreekt Uilkje van der Schaaf een casus waar een onverklaarde ontregeling van de bloedsuikers leidde tot een verrassende ontdekking. Door een bredere blik op de algehele gezondheid van de cliënt werd een onderliggende oorzaak gevonden die eerst over het hoofd werd gezien. Deze inzichten leidden tot een gerichte interventie met een positief effect op zowel welzijn als diabetesregulatie.

Wetenschap is toch ook maar een mening? 
dr. Wil van der Sanden

Wil van der Sanden laat ons in deze presentatie kritisch kijken naar ‘wat weten we, wat weten we echt en wat denken we echt te weten’. In een wereld waar wetenschap steeds vaker wordt afgedaan als ‘dat is ook maar een mening’, wordt het uitleggen wat en waarom al dat onderzoek toevoegt steeds belangrijker. Wil van der Sanden heeft als tandarts een kleurrijk pad doorlopen en is momenteel o.a. bestuurslid van diverse tandheelkundige verenigingen, en werkt als opleidingsdirecteur aan de opleiding tandheelkunde van Radboudumc.

GigaGaaf-to-go!, onderzoek en implementatie in Flevoland
Annemarie Schuller en Helma Ario Soeriowardojo

Vroeg beginnen met goede mondzorg zorgt ervoor dat kinderen op latere leeftijd minder gaatjes hebben. Dit wil jij toch ook! Gezamenlijk kunnen we hiervoor zorgen! Annemarie Schuller is sinds 2000 werkzaam als onderzoeker bij TNO Child Health in Leiden en sinds 2013 tevens als universitair hoofddocent aan het  CTM in Groningen. Annemarie haar hart ligt bij de preventie en de public dental health. Ze vertelt dan ook graag iets over het afgeronde project GigaGaaf! waarop Ashley Verlinden in 2024 gepromoveerd is. Maar veel belangrijker is: hoe nu verder?  Helma Ario Soeriowardojo is tandheelkundig preventie medewerker bij GGD Flevoland en vertelt over de implementatie in Flevoland.